Aankoop en buitenlandse hond
Wat past bij jou/jullie
Je/jullie hebben het plan opgepakt om een hond/puppy te kopen. Waarschijnlijk is er al een (lichte) voorkeur, maar past hij wel bij jullie? Dat is natuurlijk afhankelijk van vele factoren; gezinssamenstelling, ervaring, het gezinsleven en het karakter van de hond, om maar eens wat te noemen. En die vierpotige gezinsuitbreiding gaat een behoorlijk aantal jaren duren, met het doel om samen een leuke tijd te hebben. Reden genoeg om daar vooraf eens goed over na te denken! Heb je vragen of wil je gewoon eens sparren over wat voor jullie de beste opties zijn? Neem gerust contact met me op, ik help je graag bij die belangrijke beslissing!
Buitenlandse hond
Je ziet steeds vaker dat mensen in plaats van een puppy graag een hondje uit het buitenland willen hebben, gewoon om zo’n zielig beestje een mooi, nieuw leven te geven. En dat is natuurlijk een hele mooie gedachte, maar draagt ook risico’s met zich mee. Want door de vraag komen er steeds meer buitenlandse honden via diverse wegen naar Nederland. Deze honden hebben al vaak niet zo’n fijn leven gehad in hun thuisland. Op straat worden ze vaak opgejaagd en soms gevangen door hondenvangers met niet altijd de juiste bedoelingen. De honden komen dan, meestal wel vanuit een goed hart, terecht in diverse adoptieprocedures.
Maar daarbij wordt niet altijd gekeken of de match wel goed is, of er wordt door een goedbedoelde roze bril gekeken naar de hond, waarbij het gedrag niet goed genoeg beoordeeld wordt. En daar ligt vaak het pijnpunt bij adoptie. Dan kan er sprake zijn van (onderliggende) trauma’s, zoals;
- Angst voor lopen aan de lijn, met als mogelijk gevolg agressie naar zijn omgeving
- Lopen in drukke gebieden (teveel geluiden en geuren)
- Omgaan met anderen; zowel honden, volwassenen en kinderen
- Geen socialisatie of habituatie
- Angst voor mensen
- Niet zindelijk
- Angstig worden voor een bench, ook thuis
- Kortom, elke prikkel kan een trigger worden
Maar ze hebben één groot voordeel; Een hond is een van de meest sociale wezens, die bovendien extreem goed kan … en wil!! samenwerken en leven met de mens, 24/7! Ze zijn conflict vermijdend, altijd op zoek naar harmonie en willen graag de hele dag van onze gedragingen leren en daarop anticiperen. Dus dat is een positieve insteek naar herstel.
Een doordacht en ervaren advies is dus raadzaam
Ik heb veel ervaring met buitenlandse honden. Al 20 jaar heb ik zelf buitenlandse honden en als opvangadres, vele honden met succes herplaatst. Dogcollege kan dus samen met jou kijken of de hond, waar jij je oog op hebt laten vallen, een goede match zou kunnen zijn. Daarnaast kan ik jou en je hond begeleiden zodat de overgang voor de hond, maar ook voor jou als nieuwe eigenaar, naar een mooi samenleven in Nederland, een goede start krijgt.